de lancaster herdenking
Elk jaar vindt er een bijzondere herdenking plaats bij het Lancaster Monument aan de Rijksstraatweg in Ridderkerk. Maar wat is nu het verhaal achter deze herdenking?
het monument
Het Lancaster monument markeert de plek waar in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, een Britse Lancaster-bommenwerper neerstortte. Jarenlang bleven de resten van het vliegtuig onaangeroerd, tot in 2017 een berging noodzakelijk werd vanwege de aanleg van een onderdoorgang en de verplaatsing van een gasleiding. Na deze bergingswerkzaamheden werd het Lancaster Monument, dat oorspronkelijk in 2002 was opgericht, opnieuw geplaatst.
Wat Herdenken We?
Tijdens de Lancaster herdenking staan we stil bij de omgekomen bemanningsleden van de Britse Lancaster-bommenwerper ED 362. Op 29 juni 1943 werd dit vliegtuig neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig. De bemanning bestond uit twee Canadezen en vijf Britten. Zes van hen overleefden de crash niet. Slechts één bemanningslid, de Brit Ronald Storr, wist zwaargewond met een parachute uit het vliegtuig te ontsnappen. Hij landde in de Hoeksche Waard, waar hij kort daarna werd gearresteerd door de Duitsers en naar een concentratiekamp werd gebracht. Storr overleefde meerdere concentratiekampen en keerde na de oorlog terug naar Engeland.
De stoffelijke resten van zijn mede-bemanningsleden werden begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam. Het Lancaster Monument herinnert ons aan hun moed en opoffering, en aan de tragische gebeurtenissen die plaatsvonden op die noodlottige dag in 1943.
Bezoek het lancaster monument
Het Lancaster Monument is vrij toegankelijk.
Locatie
Rijkstraatweg, Ridderkerk