Kasteelruïne Te Woude

Wie door Ridderkerk wandelt, beseft misschien niet altijd hoe rijk de geschiedenis van deze regio is. Een bijzondere herinnering aan dit verleden is de kasteelruïne Te Woude, gelegen aan de Ringdijk.Dit kasteel werd in 1372 gebouwd, maar heeft zijn voltooiing nooit gekend. Al na een jaar kwam de Riederwaard onder water te staan, waardoor de bouw werd stilgelegd.

onafgemaakt kasteel

De kasteelbouwers hadden grote plannen, maar het lot besliste anders. Niet alleen het water van de overstroomde Riederwaard gooide roet in het eten, ook de Hoekse- en Kabeljauwse twisten speelden een rol. In deze strijd tussen rivaliserende adellijke partijen werd het deels gebouwde kasteel afgebroken. De overblijfselen van de muurf, werden in 1421 door de Sint-Elisabethsvloed bedekt onder een dikke laag klei.

Uit opgravingen en onderzoek blijkt dat het bouwwerk in de lengte was verdeeld door een muur, waardoor er twee beuken ontstonden. Er was ten minste één verdieping, waar waarschijnlijk een representatieve zaal gevestigd was. De begane grond had meer het karakter van een kelder en werd verlicht door smalle spleetvensters. Met muren van slechts 50 tot 65 cm dik, was het meer een versterkt woonhuis dan een echt verdedigbaar kasteel.

Verborgen geschiedenis van ridderkerk

Hoewel er vandaag de dag weinig zichtbaar is van kasteelruïne Te Woude, herinnert de locatie ons aan de rijke historie van Ridderkerk. Het is een plek waar de sporen van de middeleeuwen letterlijk onder onze voeten verborgen liggen. Wie zich verdiept in het verhaal van dit onvoltooide kasteel, ontdekt een fascinerend stukje geschiedenis dat Ridderkerk nog meer karakter geeft.

Goed verstopt

Eeuwenlang lag de ruïne verstopt onder de grond. In 1968-1969 werd er onderzoek gedaan door archeologen. Zij vonden de oude muren terug, waardoor het mogelijk was om een deel van het kasteel na te bouwen. In 1969 werd de ruïne verstevigd en gedeeltelijk hersteld, zodat dit stukje geschiedenis van Ridderkerk bewaard bleef.

Ontdek ook